Всім привіт! Здебільшого я, як і багато господинь, вважаю за краще готувати швидко, але смачні та корисні страви. А сьогодні пропоную поговорити про складну на перший погляд страву — соус Цезар у домашніх умовах. Рецепт здається трудомістким, а інгредієнти є не у кожного в холодильнику.
Я сама багато разів відкривала опис цього соусу і закривала його. Але зараз опишу вам простий покроковий рецепт, освоївши який, ви зможете приготувати Цезар всього за кілька хвилин. Цей соус Цезар — просто знахідка в домашніх рецептах.
Класичний склад соусу
- оливкова олія;
- Вустерський соус (він же — «Ворчестер»);
- каперси;
- сир Пармезан;
- анчоуси;
- лимонний сік;
- яйця.
Прочитавши такий склад, багато хто відразу втрачає інтерес до приготування. Але, якщо подумати, то немає жодного резону відмовляти собі у смачному соусі.
- Вустерський соус можна зберігати в холодильнику рік і використовувати в інші страви.
- Каперси чудово підійдуть для інших салатів або пасти.
- Сир можна додати в будь-які макарони або вершкові соуси.
- З анчоусами вийде чудова піца.
- Яйця можна прибрати з рецепта.
Полегшений варіант приготування — з майонезом
Нижче я опишу детально, як і що саме можна замінити.
Старанно підібрані мною фото перевірених способів приготування допоможуть без зусиль побалувати себе і близьких смачною стравою. Ну що, почнемо чарівництво?
Щоб приготувати класичний соус Цезар, нам знадобиться:
- два яйця;
- лимонний сік — 1 ст. л.;
- олія рослинна — 0,75 склянки;
- вустерський соус — 1 ст. л.;
- гірчиця — 1 ст. л.;
- пару часточок часнику;
- анчоуси — 6 шт.;
- каперси — 1 ст. л.;
- тертий Пармезан — 50 г.;
- сіль — 2 щіпки.
Головна риса Цезаря — правильна густота. Він не повинен витікати з ложки, але і сильно щільним бути не повинен, інакше при перемішуванні зіпсується форма інших інгредієнтів.
Ось покроковий рецепт із фото.
- У глибоку миску вбийте яйця, відокремлювати жовтки від білків не потрібно. А ось вимити як слід шкаралупу до того, як приступити до приготування — обов’язково! Адже соус не проходить термічну обробку, а сальмонела вражає як домашню птицю, так і фабричних курей.
- Додайте гірчицю, сіль і починайте збивати суміш міксером. Обороти треба поступово додавати. Коли на поверхні з’явиться щільна піна, тонкою цівкою починайте вливати олію (краще оливкову). Температура яєць і олії має бути однаковою. Поступово у вас вийде домашній майонез.
- Якщо ви раніше вже намагалися приготувати його за допомогою міксера, але у вас не вийшло, спробуйте збивати занурювальним блендером по 1 яйцю. Я роблю так: у чашу вбиваю яйце, виливаю половину порції олії, ставлю ніжку блендера так, щоб закрити жовток і на максимальних обертах збиваю перші 5-10 секунд. Суміш миттєво густіє і потім вже можна додавати решту інгредієнтів.
- Часник пропустіть через прес. Я завжди виймаю стрілочку, яка в середині зубчика, щоб запах не був таким «ядрьоним». Можна розчавити часник широким плоским ножем, а потім подрібнити вручну.
- Додайте його в приготований майонез і влийте лимонний сік.На дрібній тертці натріть Пармезан. Якщо у вас немає цього сиру, використовуйте будь-який жирний твердий сорт, бажано, щоб він підсох у холодильнику. Вмішайте стружку в суміш.
- З каперсами й анчоусами різні господині чинять по-різному. Хтось дрібно ріже, хтось подрібнює в блендері. Я вважаю за краще все спрощувати і не люблю мити багато посуду. Тому просто вилочкою на обробній дошці розчавлюю каперси та рибку, перетворюючи їх на кашку. Відправити до майонезу.
- У суміш влийте Вустерський соус. Можна збільшити порцію.
- Збивайте суміш до однорідності 1-2 секунди. Ось і все. Базовий склад соусу Цезар готовий. Залиште його настоятися хвилин 20-30 і заправляйте ним салат.
Відкрию вам ще один варіант приготування — на злегка проварених яйцях. Так-так, саме так! Яйце (кімнатної температури) проколіть з одного боку циганською голкою й опустіть у киплячу воду строго на одну хвилину. Розбийте в миску, не чекаючи, поки вони охолонуть і далі дотримуйтесь покрокової інструкції. Так соус виходить досить густим завжди.
Також, ви можете відварити яйця круто і змолоти їх блендером. Олії використовується всього 50 мл на два яйця. А решти продуктів — стільки ж, скільки в рецепті вище. Це дуже поширений метод приготування. Зіпсувати таку заправку просто неможливо, тому новачкам я рекомендую саме її.
Варіанти соусу Цезар домашнього приготування
Пропоную розглянути різні варіації соусу Цезар із неповним складом перерахованих вище продуктів. Наприклад, з купленим майонезом, без анчоусів або без каперсів. Ваша страва вийде індивідуальною, смачною, а часу піде менше.
Якщо вибрати вегетаріанський майонез, то Цезар без анчоусів можна подавати на стіл у пісні дні. Приготуємо?
- У миску відміряйте 3-4 столових ложки майонезу без яєць.
- Додайте чайну ложечку негострої гірчиці або діжонської.
- Влийте маленьку ложку соусу «Ворчестер» (він же вустерський).
- Каперси (2 ст. л.) порубайте на кілька частин або розімніть виделкою. Можна замінити натертими маринованими огірками.
- Натріть 50 г. Пармезану та всипте в ємність.
- Із половини лимона вичавити сік і додати в масу.
- Зубчик часнику пропустити через прес і вмішати в соус. За необхідності, готовий Цезар можна досолити і влити ложку води, якщо вийшов занадто густий. Смачного!
Ніщо не заважає додати вам анчоусів у цей варіант заправки для салату. Усе залежить від вашого бажання та наповненості холодильника. Базовий рецепт можна і потрібно змінювати під себе, вибираючи ідеальне поєднання продуктів.
Бажаючи отримати легкий ненав’язливий смак, я рекомендую приготувати соус на основі йогурту, а каперси замінити маринованими огірками. Якщо насіння у плодів велике, краще вирізати серцевину, а шкірку — зрізати.
Щоб приготувати низькокалорійний варіант Цезаря, вам знадобляться:
- 200 мл несолодкого йогурту;
- 1 ч. л. гірчиці;
- сік ½ лимона (за бажанням);
- маринований (саме маринований, а не солоний) огірок;
- сіль, мелений чорний перець;
- часточка часнику.
Видавити часник через прес, а очищений огірок натерти на тертці. Змішати з рештою інгредієнтів. Треба дати масі постояти півгодини і соус із яскравим смаком готовий. Кличте всіх до столу, заправляйте салат і збирайте компліменти.
Для вашої кулінарної книги варіант заправки з медом
Вам знадобиться:
- пара курячих яєць;
- 50 мл оливкової олії;
- чайна ложка меду;
- лимонний сік — 3 ст. л.;
- сіль дрібна і часточка часнику;
- чайна ложка гірчиці (за бажанням).
Приготування
- Для цього рецепта яйця треба відварити круто. Поки вони остигають, розігрійте трохи меду.
- У чашу блендера або будь-яку іншу високу посудину влийте нехолодну оливкову або рослинну олію і лимонний сік,
- відміряйте мед і гірчицю (можете використовувати будь-яку: діжонську або гостру), натріть часник і посоліть.
- Відварені яйця поріжте крупно і опустіть у чашу блендера. На максимальних обертах збивайте суміш до однорідності кілька секунд.
- Порція ароматної заправки з незвичайним відтінком смаку готова.
Як бачите, говорити про соус Цезар можна довго, він залишає широке поле для фантазії. Тому я надала вам добірку базових рецептів, розповіла все про методи приготування. Решта — ваша творчість.
Ідея з сайта https://olkinblog.icu/.