Цей суп є кулінарною класикою і користується популярністю в багатьох країнах. Солянка відома своєю різноманітністю інгредієнтів у складі та гармонійним поєднанням ароматів і смаків. Варіанти приготування солянки можуть відрізнятися залежно від обраного рецепта та особистих уподобань. Із цієї добірки рецептів ви можете дізнатися, як приготувати дуже смачну класичну солянку в домашніх умовах.
Класична солянка — покроковий фото рецепт
Цей рецепт класичної солянки підтверджує вислів про те, що їжа має бути не тільки смачною, а й красивою. Дотримуючись нашої інструкції з покроковим фото, можна приготувати близько 4 літрів солянки.
Інгредієнти
- Копчена свиняча грудинка: 150 г
- Варено-копчена свиняча грудинка: 150 г
- Копчений свинячий окіст: 250 г
- Копчена ковбаса: 150 г
- Варено-копчена ковбаса: 250 г
- Огірки квашені: 4 шт.
- Помідори червоні: 5 шт.
- Ріпчаста цибуля: 4 шт.
- Перець солодкий: 1 шт.
- Часник зубчики: 2 шт.
- Маслини: 100 г
- Оливки: 100 г
- Лимон: 0.5 шт.
- Томатна паста: 50 г
- Оливкова олія: 15 мл
- Вода питна: 2 л
- Сіль кам’яна: 5 г
- Паприка мелена: 5 г
- Чорний перець: 3 г
- Петрушка: 30 г
- Кріп: 30 г
Інструкція приготування
-
Як приготувати класичну солянку? У велику каструлю налийте оливкову олію і поставте на сильний вогонь. Копчену грудинку наріжте на кубики, а варено-копчену грудинку на смужки. Покладіть м’ясо в каструлю, зменшіть вогонь до середнього і, помішуючи, витопіть жир із сала.
-
Додайте нарізану чверть кільцями цибулю і обсмажте до золотистого кольору. Потім додайте томатну пасту і добре перемішайте.
-
Квашені огірки та болгарський перець наріжте на кубики. З помідорів зніміть шкірку та наріжте на кубики. Часник наріжте на тонкі скибочки. Покладіть у каструлю, потім додайте всі спеції.
-
Свинячий окіст і обидва види ковбаси довільно наріжте, можна великими кубиками, покладіть у каструлю і перемішайте.
-
Влийте окріп, додайте нарізані оливки та маслини, перемішайте. Видавіть сік із половини лимона і варіть суп 10 хвилин.
-
Наріжте пучок петрушки та пучок кропу, додайте в солянку та останній раз перемішайте. Зніміть з вогню, але дайте настоятися під кришкою 10-15 хвилин. Після цього сміливо розливайте по тарілках і кличте до столу домашніх.
Калорійність і поживна цінність класичної солянки (на 100 г)
Показник Значення % від добової норми
Рецепт збірної класичної солянки
Завдяки використанню різних видів ковбас, у домашніх умовах можна приготувати класичну солянку з насиченим смаком. Такий супчик цілком можна готувати не тільки в будні, а й на свято.
Ковбасні вироби та м’ясні продукти можна брати на свій розсуд, головне, щоб було якомога більше різних сортів, вони дадуть неймовірний аромат і багатий смак.
Інгредієнти:
- Вода — 4 л;
- Свинина — 500 г;
- Свиняча шинка — 200 г;
- Молочні сосиски — 200 г;
- Лікарська ковбаса — 300 г;
- Чеські копчені ковбаски — 300 г;
- Варено-копчена ковбаса сервелат — 300 г;
- Ріпчаста цибуля — 4 шт.;
- Томатна паста — 200 г;
- Бочкові огірки — 3 шт.;
- Огірковий розсіл — 200 мл;
- Маслини — 100 г;
- Оливки — 100 г;
- Цукор — 5 г;
- Лавровий лист — 2 шт.;
- Запашний перець — 12 шт.
Приготування:
- У каструлю налийте вказану кількість води і поставте на плиту. Опустіть у воду маленьку цибулину, спеції, м’ясо свинини і варіть протягом 60 хвилин за легкого кипіння. Тим часом підготуйте 5 видів ковбас, наріжте їх на кубики та кружечки, потім обсмажте на сковороді. М’ясний бульйон залиште в каструлі, а готову свинину остудіть і зріжте зайвий жир. Наріжте м’ясо на кубики і також обсмажте на сковороді.
- Ріпчасту цибулю наріжте на тонкі півкільця, а бочкові огірки на тонкі смужки. У глибоку сковороду налийте рослинну олію і розігрійте. Додайте ріпчасту цибулю і томатну пасту. Добре перемішайте і додайте огірки. Потушкуйте трохи на повільному вогні та додайте цукор. Продовжуйте готувати, регулярно помішуючи і доливаючи огірковий розсіл у міру випаровування рідини.
- Приблизно через 20 хвилин перекладіть готову заправку в м’ясний бульйон. Потім невеликими порціями додайте обсмажені ковбаси та свинину. Варіть суп 15 хвилин на повільному вогні. За 10 хвилин до готовності додайте нарізані маслини та оливки.
- Готову збірну солянку з солоними огірками подавайте гарячою, додавши сметану та прикрасивши порцію листям зелені й лимонними кільцями.
Калорійність і поживна цінність збірної класичної солянки (на 100 г)
Показник Значення % від добової норми
Дуже смачна м’ясна солянка в домашніх умовах
Для цього рецепта не знадобиться бульйон, супчик готуватиметься на воді, це не зробить його гіршим, але водночас сильно скоротить час приготування. Як м’ясну складову можна використовувати будь-які ковбасні вироби.
Якісні базові продукти є дуже важливою вимогою для приготування солянки. Якщо ковбаси будуть сумнівного походження, страва навряд чи порадує своїм смаком.
Інгредієнти:
- Ковбаса;
- Сосиски;
- Картопля;
- Ріпчаста цибуля;
- Солоні огірки;
- Томатна паста;
- Маслини;
- Лимон;
- Кріп.
Приготування:
- Очистіть і наріжте картоплю, потім відваріть до готовності. Наріжте цибулю та обсмажте на сковороді з олією. Додайте натерту на тертці моркву і продовжуйте обсмажувати. Додайте нарізані огірки, ковбасу і сосиски, перемішайте і закрийте сковороду кришкою.
- Коли продукти будуть наполовину готові, додайте томатну пасту, нарізані маслини та лимонний сік. Регулярно помішуючи, доведіть до готовності та перекладіть усе в каструлю з картоплею.
- Варіть до повної готовності картоплі. Перемішайте, додайте нарізаний кріп і завершіть приготування. Перед подачею дайте трохи настоятися.
Показник Значення % від добової норми
Ситна класична солянка з ковбасою та картоплею
Якщо ви ніколи раніше не готували цю страву, кількість продуктів можна зменшити, щоб спробувати приготувати класичну солянку на пробу. Ми впевнені, вам настільки сподобається, що ви захочете приготувати ще.
Інгредієнти:
- Вода — 3,5 л;
- Картопля — 400 г;
- Яловичина — 500 г;
- Варена ковбаса — 200 г;
- Копчена ковбаса — 200 г;
- Солоні огірки — 4 шт.;
- Ріпчаста цибуля — 1 шт.;
- Морква — 1 шт.;
- Лавровий лист — 2 шт.;
- Томатна паста — 50 г;
- Сіль і перець — за смаком;
- Рослинна олія — 30 мл.
Приготування:
- У велику каструлю покладіть цілу очищену цибулину і промите м’ясо яловичини. Залийте холодною водою, поставте на помірний вогонь і варіть приблизно 1 годину до готовності. Цибулину викиньте, а готове м’ясо остудіть і наріжте на середні брусочки.
- М’ясний бульйон процідіть і доведіть до кипіння. Очищену картоплю наріжте на середні кубики, додайте в бульйон і відваріть до готовності.
- Солоні огірки та обидва види ковбаси наріжте на однакові брусочки, а моркву натріть на крупній тертці. Розігрійте рослинну олію на помірному вогні, додайте яловичину, ковбасу, моркву та огірки. Обсмажуйте протягом 6 хвилин. Потім додайте томатну пасту, перемішайте і готуйте ще 2 хвилини.
- Перекладіть готову заправку з м’ясом у каструлю. Додайте лавровий лист, посоліть і поперчіть за смаком. Варіть солянку 10 хвилин.
- Після закінчення часу вимкніть вогонь, закрийте каструлю кришкою і через 10 хвилин солянка буде готова. При подачі покладіть у кожну тарілку щедру порцію сметани.
Калорійність і поживна цінність ситної класичної солянки з ковбасою та картоплею (на 100 г)
Показник Значення % від добової норми
Для любителів домашніх заготовок цей рецепт стане справжнім відкриттям. За посиланням https://yakyaroblu.online/ogirki-na-zimu-z-aspirinom-bez-sterilizacii.html ви знайдете детальний опис, як приготувати огірки на зиму з аспірином без стерилізації. Цей метод не лише економить час, але й гарантує, що огірки залишаться хрусткими та смачними надовго. Спробуйте, і ви зрозумієте, чому цей рецепт став таким популярним.
Як приготувати класичну солянку нашвидкуруч із краківською ковбасою
Це зовсім не жарт, класичну солянку дійсно можна приготувати за 30 хвилин. Просто дотримуйтесь фото-рецепту і переконайтеся самі. Зазначена кількість інгредієнтів розрахована на каструлю об’ємом 3 літри.
Інгредієнти:
- Вода — 3 л;
- Краківська ковбаса — 300 г;
- Морква — 1 шт.;
- Картопля — 3 шт.;
- Ріпчаста цибуля — 1 шт.;
- Солоні огірки — 3 шт.;
- Сметана — 200 г;
- Томатна паста — 100 г;
- Оливки — 60 г;
- Сіль — 8 г;
- Зелень — 50 г;
- Лавровий лист — 1 шт.;
- Чорний мелений перець — 5 г;
- Горошок духмяного перцю — 8 шт.;
- Рослинна олія — 50 мл.
Приготування:
- Очищену картоплю поріжте на маленькі кубики. З потрібної кількості води налийте половину в каструлю, поставте на максимальний вогонь і опустіть картоплю. Коли вода закипить, зменшіть вогонь до мінімального і посоліть.
- Ріпчасту цибулю дрібно поріжте та обсмажте на розігрітій олії. Моркву натріть через крупну тертку, додайте до цибулі та долийте олію. Помішуючи, продовжуйте готувати. Краківську ковбасу очистіть від плівки і наріжте на маленькі кубики, перекладіть на сковороду.
- Солоні огірки дрібно поріжте, відправте на сковорідку і готуйте ще 2 хвилини. Додайте сметану та томатну пасту. Перемішайте всі інгредієнти та вимкніть вогонь.
- Вміст сковорідки акуратно перекладіть у каструлю з картоплею і накрийте кришкою. Наприкінці приготування додайте нарізані оливки, зелень, лавровий лист, горошини духмяного перцю та чорний мелений перець.
- Долийте кількість води, що залишилася, щоб повністю заповнити каструлю. Доведіть до кипіння, проваріть ще кілька хвилин і завершіть приготування.
Калорійність і поживна цінність класичної солянки нашвидкуруч із краківською ковбасою (на 100 г)
Показник Значення % від добової норми
Як правильно приготувати традиційну солянку
Деякі рецепти пропонують не використовувати томатну пасту, але саме цей компонент надає класичній солянці яскравий колір і приємну солодкість. Тож не будемо зраджувати традиціям.
Інгредієнти:
- Вода — 2,8 л;
- Субпродукти — 500 г;
- М’ясо на кістці — 300 г;
- Ковбаса — 400 г;
- Морква — 2 шт.;
- Ріпчаста цибуля — 2 шт.;
- Мариновані огірки — 4 шт.;
- Томатна паста — 70 г;
- Лавровий лист — 2 шт.;
- Горошок чорного перцю — 10 шт.;
- Рослинна олія — 70 мл;
- Сметана — 100 г;
- Оливки — 100 г;
- Лимон — 0,5 шт.;
- Сіль — за смаком;
- Зелень — за смаком.
Приготування:
- Будь-які субпродукти та м’ясо на кістці промийте під холодною водою та покладіть у каструлю. Додайте спеції та залийте водою. Доведіть до кипіння, потім готуйте на слабкому вогні протягом 1,5 години. М’ясо і субпродукти після варіння поріжте на кубики і покладіть назад у каструлю.
- Моркву та цибулю почистіть, поріжте на шматочки однакового розміру. Обсмажте овочі на гарячій олії. Посоліть і додайте томатну пасту. Помішуючи, готуйте ще 5 хвилин. Потім перекладіть у каструлю.
- Додайте в каструлю нарізані огірки та ковбасу. Перемішайте і варіть солянку 5 хвилин при невеликому кипінні. Потім дайте настоятися чверть години.
- Готову солянку розкладіть по порційних тарілках і подавайте зі сметаною, оливками, скибочками лимона та свіжою зеленню.
Калорійність і поживна цінність традиційної солянки (на 100 г)
Показник Значення % від добової норми
Приготування класичної солянки з солоними огірками
Смачну класичну солянку можна приготувати з солоними огірками. Суп рекомендується подавати зі сметаною та свіжим хлібом. Додатково можна додати лимон, очищений від шкірки та нарізаний на тоненькі скибочки.
Інгредієнти:
- Ріпчаста цибуля — 1 шт.;
- Томатна паста — 50 г;
- Оливкова олія — 30 мл;
- Солоні огірки — 4 шт.;
- Огірковий розсіл — 200 мл;
- Яловичий бульйон — 2,5 л;
- Варена яловичина — 400 г;
- М’ясне асорті — 300 г;
- Сосиски — 200 г;
- Маслини — 100 г;
- Оливки — 100 г;
- Каперси — 20 г;
- Сіль і перець — за смаком.
Приготування:
- Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння, наріжте на півкільця. Розігрійте оливкову олію та обсмажте цибулю 1 хвилину. Додайте томатну пасту і продовжуйте готувати ще 3 хвилини. Закип’ятіть яловичий бульйон, додайте цибулю з томатною пастою і варіть 10 хвилин. Солоні огірки очистіть від шкірки та наріжте смужками. Закип’ятіть огірковий розсіл, опустіть огірки і варіть 5 хвилин. Сосиски наріжте кружечками, а м’ясо і яловичину брусочками.
- Додайте в суп огірки з розсолом, м’ясне асорті, варену яловичину, каперси, оливки та маслини. Через 5 хвилин — сосиски. Варіть суп ще буквально 5 хвилин. Готову солянку посоліть, поперчіть і подавайте до столу через 15 хвилин після приготування.
Калорійність і поживна цінність класичної солянки з солоними огірками (на 100 г)
Показник Значення % від добової норми
Класична збірна солянка з картоплею та копченостями
Для свята заведено готувати солянку тільки з м’ясних продуктів і ковбасних виробів, але в будні все ж таки хочеться зробити щось поживніше і трохи дешевше. Тому далі буде рецепт солянки з картоплею.
За будь-яким рецептом кількість води може варіюватися залежно від власних уподобань для приготування рідкої або густої солянки.
Інгредієнти:
- Вода — 2,5 л;
- Сирокопчена ковбаса — 150 г;
- Копчена грудинка — 250 г;
- Бочкові огірки — 200 г;
- Ріпчаста цибуля — 50 г;
- Картопля — 200 г;
- Морква — 150 г;
- Томатна паста — 50 г;
- Лавровий лист — 1 шт.;
- Рослинна олія — 20 мл;
- Сіль — 10 г;
- Цукор — 5 г;
- Маслини — 100 г;
- Кріп — 1 пучок;
- Лимон — за смаком;
- Сметана — за смаком.
Приготування:
- Розігрійте сковороду з рослинною олією, викладіть натерту моркву і тушкуйте протягом 3 хвилин. Копченості наріжте на однакові кубики, потім перекладіть на сковорідку і готуйте ще 3 хвилини.
- Додайте томатну пасту і трохи води. За необхідності приправте сіллю або цукром. Далі додайте нарізані огірки, зменшіть вогонь до мінімуму і тушкуйте протягом 6 хвилин. Не забувайте періодично перемішувати.
- Закип’ятіть фільтровану воду у великій каструлі. Картоплю та цибулю наріжте на кубики та покладіть у киплячу воду. Закрийте кришкою і варіть до готовності. Потім додайте в каструлю заправку зі сковороди і лавровий лист.
- Варіть солянку ще від 4 до 8 хвилин. Після приготування обов’язково почекайте, поки солянка настоїться. Потім подавайте до столу, доповнивши смачну першу страву сметаною, кропом, маслинами та лимоном.
Калорійність і поживна цінність класичної збірної солянки з картоплею та копченостями (на 100 г)
Показник Значення % від добової норми
Як приготувати класичну солянку з капустою
Приготування солянки в домашніх умовах надає можливість вибрати якісні продукти та контролювати їхню кількість у страві. А ще готує з того, що є в холодильнику. Далі солянка з куркою та капустою.
Інгредієнти:
- Вода — 1 л;
- Курячий бульйон — 150 мл;
- Білокачанна капуста — 150 г;
- Молочні сосиски — 150 г;
- Копчена ковбаса — 150 г;
- Куряче філе — 300 г;
- Буженина — 200 г;
- Картопля — 150 г;
- Солоний огірок — 1 шт.;
- Томатна паста — 25 г;
- Лавровий лист — 1 шт.;
- Маслини — 12 шт.;
- Сіль і перець — за смаком;
- Соняшникова олія — 20 мл.
Приготування:
- Відваріть куряче філе 20 хвилин. Ріпчасту цибулю дрібно наріжте, а солоний огірок натріть на тертці. Перекладіть на сковорідку і додайте томатну пасту. Влийте курячий бульйон і соняшникову олію. Ретельно перемішайте і закрийте сковороду кришкою. Увімкніть помірний вогонь і готуйте близько 12 хвилин.
- Очищену та нарізану картоплю помістіть у каструлю, залийте курячим бульйоном і поставте на плиту. Коли картопля буде наполовину готова, додайте тонко нарізану капусту.
- Через 10 хвилин додайте куряче філе, копчену ковбасу, буженину та сосиски, попередньо нарізані приблизно однаковими за розміром кубиками. Також додайте заправку зі сковороди.
- Долийте курячий бульйон і додайте спеції. Варіть солянку 10 хвилин, додайте маслини без кісточок і завершіть приготування.
- Дайте першій страві трохи постояти під кришкою для балансування смаків. Готову солянку рекомендується подавати з хлібом, доповнивши сметаною, свіжою зеленню і часточками лимона.
Калорійність і поживна цінність класичної солянки з капустою (на 100 г)
Показник Значення % від добової норми
Класична солянка грибна на зиму
Приготування солянки може здатися складним, але результат вартий усіх зусиль. Солянка в банках за цим рецептом відрізняється багатим смаком і залишає незабутні враження, тому обов’язково сподобається всій родині.
Інгредієнти:
- Гриби — 1,5 кг;
- Морква — 500 г;
- Ріпчаста цибуля — 500 г;
- Болгарський перець — 5 шт.;
- Білокачанна капуста — 2,5 кг;
- Томатний сік — 200 мл;
- Оцтова есенція — 5 мл;
- Рослинна олія — 200 мл;
- Вода — 350 мл;
- Сіль — 50 г;
- Цукор — 75 г;
- Лавровий лист — 5 шт.;
- Горошок чорного перцю — за смаком.
Приготування:
- Нарізану цибулю і натерту моркву обсмажте до м’якого стану на сковороді з олією. Гриби помийте, наріжте і додайте до овочів на сковороду. Помішуючи, продовжуйте обсмажувати ще кілька хвилин.
- Потім перекладіть грибну зажарку в каструлю. Додайте нарізаний перець і нашатковану капусту. Насипте сіль і цукор. Налийте воду і томатний сік. Добре перемішайте всі інгредієнти і готуйте близько 40 хвилин. Через 25 хвилин додайте горошок чорного перцю і лавровий лист, влийте оцтову есенцію і доведіть до готовності.
- Готову солянку в гарячому вигляді розкладіть по стерилізованих банках. Для повільного охолодження накрийте рушником і наступного дня приберіть заготовку на зимове зберігання.
Калорійність і поживна цінність класичної грибної солянки на зиму (на 100 г)
Показник Значення % від добової норми
Як видно, у приготуванні класичної солянки взагалі немає нічого складного. Головне, використовувати якомога більше видів м’яса і ковбаси, смак буде яскравішим і багатшим. Причому брати можна абсолютно будь-які продукти — копчену і варену ковбасу, курку, яловичину, свинину, будь-які субпродукти. Загалом, процес абсолютно творчий.