Що можна приготувати з червонокачанної капусти

Що можна приготувати з червонокачанної капусти розтопленим вершковим маслом

Червонокачанна капуста своїм фіолетовим насиченим кольором одразу виділяється на тлі звичайної білокачанної. Такий виграшний відтінок капусті дав антоціан — речовина, яка забезпечує антиоксидантні властивості. Але й крім того, що червонокачанна капуста виводить токсини з організму, вона також містить удвічі більше вітаміну С, ніж білокачанна. А ще вона сприяє схудненню.

Трохи гіркуватий присмак червонокачанної капусти можна було б віднести до її мінусів, але той, хто вміє готувати таку капусту правильно, знає, як цей недолік перетворити на перевагу. Розповімо, які перші та другі страви можна приготувати з червонокачанного овоча, і що з нього ще смачненького зробити.

Як вибрати хороший червонокачанний овоч?

Головна небезпека при виборі качана — це те, що він може виявитися гнилим. Завжди треба звертати увагу:

  1. щоб качан не був пухким;
  2. щоб листя щільно прилягало до качана і не було надто м’яким.

Червонокачанна капуста гниє набагато повільніше, ніж білокачанна. І не варто забувати, що колір одразу просигналить, якщо капуста не надто хорошої якості. Колір качана має бути яскравим і насиченим. Як тільки капуста починає в’янути, колір втрачається, стає тьмяним, більше сірим, ніж фіолетовим, занадто темним.

Що і як можна швидко та смачно приготувати?

  • салати;
  • соління;
  • перші страви;
  • другі страви;
  • гарніри;
  • запіканки.

Тушкована по-чеськи

Рецепт настільки відомий, а страва настільки популярна, що чехи спеціально придумали чимало варіацій, щоб хоч трохи відрізнятися від конкурентів. Але основних інгредієнтів мало.

Склад:

  • качан червонокачанної капусти;
  • кілька цибулин;
  • цукор;
  • оцет;
  • спеції.

Приготування:

  1. Цибулини слід очистити і нарізати тонкими кільцями, капусту нашаткувати (співвідношення: один качан, дві цибулини).
  2. Далі підсмажуємо цибулинні кільця. Можна їх підсмажувати одразу в сотейнику або в каструльці, бо одразу після обсмажування, прямо туди ж слід викласти і капусту. Час смаження визначається залежно від обсягів суміші. Суміш має ужаритися майже до половини об’єму.
  3. Настав час додати спеції. І ось тут усе залежить виключно від смаку господині. Можна додавати кмин, колоті горіхи, чорнослив, родзинки, лимонний сік або найрізноманітніші приправи.
  4. Найбільш стандартним є рецепт, коли в капусту на даному етапі додають терте яблуко, посипавши цукром.
  5. Після чого в суміш додають воду й оцет і тушкують ще 10-15 хвилин.

По-грузинськи

Для знайомства з грузинською кухнею найкраще вибрати пхалі. Пхалі — це гостра грузинська закуска з капусти. Набагато частіше її роблять зі звичайної капусти, але й рецепт із червонокачанної теж існує. Крім капусти, другий обов’язковий елемент пхалі — буряк. Білокачанній капусті буряк надає червоного кольору, червонокачанній буряк пом’якшує. Як готувати з них страву, розповімо далі.

Склад:

  • качан червонокачанної капусти;
  • 2 буряки;
  • 150 г. волоських горіхів;
  • щіпка гострого перцю;
  • 1 зубчик часнику;
  • 1 столова ложка оцту;
  • хмелі-сунелі;
  • кінза.

Приготування:

  1. Крупно нарізані шматки капусти та буряка слід зварити.
  2. Після відіжміть капусту (традиційно капусту віджимають руками), щоб уникнути водянистості.
  3. Готові овочі подрібнюють разом із гострим перцем і часником.
  4. Волоські горіхи провернути через м’ясорубку (за необхідності волоські горіхи можна замінити іншими за смаком).
  5. Додають усі інші інгредієнти, вливають оцет.
  6. Перемішують, дають настоятися кілька годин (чим більше, тим краще, червонокачанна капуста має злегка розм’якнути).

Корейські страви

Корейці переконані, що повсякденна страва кімчхі є чудовим протизастудним засобом, наповнює вітамінами, підвищує імунітет і навіть лікує похмілля. І рецепт кімчхи з червонокачанної капусти теж існує.

Що можна приготувати з червонокачанної капусти навіть лікує похмілля

Склад:

  • качан червонокачанної капусти;
  • 50 г. рослинної олії;
  • 50 г. цукрового піску;
  • 5-6 зубчиків часнику;
  • 100 г. столового оцту;
  • сіль за смаком;
  • лавровий лист;
  • щіпка чорного перцю;
  • мускатний горіх за смаком.

Приготування:

  1. Спершу готуємо маринад: у півтора літра води додати цукровий пісок, рослинну олію, лавровий лист, сіль.
  2. Воду закип’ятити, влити оцет.
  3. Залити маринадом капусту, нарізану великими шматками.
  4. Додати часник, трохи перцю, мускатний горіх.
  5. Дати настоятися не менше трьох діб за кімнатної температури.

Як готують на зиму в домашніх умовах?

Закваска або маринад повністю прибирають неприємний присмак, а листки червонокачанної капусти, бо є щільнішими, ніж білоголової, сильніше просочуються розсолом, краще хрумтять, а тому цінуються навіть більше, ніж солоності з білоголової капусти.

Тому розглянемо виключно екзотичні рецепти, які існують тільки для червонокачанної капусти.

Квашена зі шматками дубової кори

Склад:

  • качан червонокачанної капусти;
  • 60 г. солі;
  • 30 г. цукру;
  • кілька шматків дубової кори.

Приготування:

  1. Попередньо слід підготувати шматки дубової кори: промити, ошпарити окропом.
  2. Дно каструлі треба повністю заповнити шматочками кори.
  3. Капусту слід нашаткувати, додати тертий часник.
  4. Залити розсолом (на 1 літр води 30 г на 1 літр води). цукру і 60 г. солі).
  5. Капусту викласти в каструлю на дубові шматки, зверху покласти кору, що залишилася.
  6. Накрити гнітом.
  7. Закваска відбувається протягом тижня.

Квашена з лаймом

Склад:

  • качан червонокачанної капусти;
  • 3 лайми;
  • 30 г. солі.

Приготування:

  1. У нашатковану капусту додайте дрібно нарізані шматочки лайма і цибулі.
  2. Додайте сіль, перемішайте.
  3. Викладіть суміш у каструлю.
  4. Зверху помістіть гніт.
  5. Для готовності потримайте чотири дні при кімнатній температурі.

Як зробити салати?

Склад:

  • 0,5 качана червонокачанної капусти;
  • 200 г. грибів;
  • 150 г. солоних огірків;
  • 1 цибулина;
  • сметана;
  • петрушка.

Приготування:

  1. Дрібно нашатковану капусту змішують із кубиками смажених або варених грибів, нарізаними кубиками солоних огірків і ріпчастої цибулі.
  2. Салат заправляють сметаною і прикрашають зверху листочками зелені.

З листям берези

Склад:

  • качан червонокачанної капусти;
  • 10 столових ложок рубаного листя берези;
  • 6 столових ложок сметани;
  • 7 часточок часнику.

Приготування:

  1. Листя берези перед вживанням слід промити, не варити, але ошпарити окропом.
  2. Дрібно нашаткувати і змішати з нашаткованою червонокачанною капустою і часником, натертим на тертці.
  3. Далі салат заливається сметаною і ретельно перемішується (стежте, щоб маса часнику розподілилася рівномірно).

Відмінно підійдуть аґрус, брусниця, чорна смородина. Практично в кожній закусці з цим завданням впораються дрібно нарізані кріп або петрушка.

Склад:

  • качан червонокачанної капусти;
  • корінь хрону;
  • 150 г. рослинної олії;
  • лимонний сік.

Приготування:

  1. Дрібно нашаткуйте капусту, змішайте з натертим коренем хрону.
  2. Додайте заготовлені «освіжаючі» продукти.
  3. Заправте рослинною олією.
  4. За бажанням можете додати лимонний сік.

Солодка закуска

Склад:

  • качан червонокачанної капусти;
  • 4 яблука, сухофрукти, приправа;
  • 2-3 ложки винного оцту;
  • червоне вино.

Приготування:

  1. Нашаткуйте один качан капусти.
  2. Очистіть від шкірки та насіння, дрібно наріжте чотири яблука.
  3. Викладіть частиною капусти дно каструлі, зверху шаром викладіть шматочки яблук так, щоб вони повністю закрили капусту.
  4. Далі настає час для «начинки». Начинку роблять із сухофруктів. Не забудьте родзинки, інші інгредієнти на ваш вибір: курага, чорнослив, сушений інжир. Не беріть сухофрукти з кісточками, на кшталт фініків, також пропонують утриматися від сухофруктів із цитрусових.
  5. Зверху посипте солодкою приправою, підійдуть ваніль, кориця.
  6. Традиційною для цієї страви є гвоздика.
  7. Так шарами слід заповнити всю каструлю.
  8. Залити водою до середини каструлі, додати червоного вина (не менше ніж півтори склянки), додати винного оцту (не більше 2-3 столових ложок).
  9. Поставити на вогонь і кип’ятити не менше 3-х хвилин.
  10. Після цього зменшіть вогонь, щільно закрийте каструлю і тушкуйте страву близько півтори години.
  11. Вода буде випаровуватися досить швидко, тому потрібно додавати її не рідше ніж раз на двадцять хвилин.

Існує ще один варіант швидкого приготування закуски з цього овоча — маринування. Смачні рецепти швидкого приготування маринованої червоної капусти ви знайдете в окремій статті.

Капустяна запіканка

Склад:

  • качан червонокачанної капусти;
  • 4 картоплини;
  • 1 яйце;
  • склянку молока;
  • 2 зубчики часнику;
  • 150 г. борошна;
  • сіль;
  • спеції.

Для приготування запіканки знадобиться:

  1. Збити одне яйце і змішати з молоком (пропорції 1:1).
  2. Спечіть або зваріть картоплю, очистіть від шкірки, розімніть у блендері або товкачем.
  3. Наріжте капусту (не забувайте про пропорції 1:1).
  4. Натріть на тертці часник до утворення кашки.
  5. Змішайте капусту і картоплю, додайте часник, залийте яйцем з молоком.
  6. Час солити і додавати спеції.
  7. Додайте в отриману суміш борошно.
  8. Викладіть масу у формочку для випікання.
  9. Випікати слід у духовці протягом двадцяти хвилин.
  10. Після готовності страви, прикрасьте зверху листочками петрушки.

Другі страви

Склад:

  • качан червонокачанної капусти;
  • 300 г. яловичого фаршу;
  • червоне вино;
  • 100 г. товченого фундука;
  • 20 г. вершків;
  • спеції.

Використання листів червонокачанної капусти для голубців вимагає великих зусиль, оскільки листя цього сорту одні з найжорсткіших. Попередньо потрібно потримати качан хвилини дві в мікрохвильовці (на середній потужності). Біля качана слід при цьому зробити кілька надрізів.

Приготування:

  1. Відокремте листи капусти від качана, покладіть у каструлю, додайте 100-150 грамів червоного вина і тушкуйте хвилин п’ять.
  2. Після чого діставайте листи і викладайте в них фарш.
  3. Фарш сам по собі можна теж урізноманітнити: змішати його з товченим фундуком, додати спецій. Не завадить додати трохи вершків, щоб надати фаршу м’якості (не переборщіть, водянистим фарш не повинен бути).
  4. Загорніть голубці, викладіть їх на дно глибокої каструлі, залийте водою або вином і тушкуйте двадцять хвилин.

Як гарнір, капуста гарна в поєднанні з дрібно нарізаним копченим м’ясом, картоплею. Суміш найкраще поливати рослинним або розтопленим вершковим маслом.

Із червонокачанної капусти існує чудовий рецепт іспанського супу.

Склад:

  • 0,5 качана червонокачанної капусти;
  • 1 цибуля;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 помідори;
  • 100 г. рослинної олії;
  • червоне вино;
  • 300 г. свинячого окосту.

Приготування:

  1. Нашатковану капусту треба злегка відварити в невеликій кількості води.
  2. Цибулю, часник, помідори дрібно нарізати, обсмажити (не більш як хвилину) на олії, разом із капустою протушкувати в червоному вині.
  3. Свинячий окіст нарізати дрібними кубиками, обсмажити, додати до тушкованих овочів.

«П’ятихвилинки»

Те, що капуста поєднується практично з будь-яким несолодким продуктом, дає господині можливість готувати салати з неї майже миттєво: достатньо лише нашаткувати інгредієнти.

Салат із сухариками

Склад:

  • качан червонокачанної капусти;
  • 50 г. сухариків;
  • 150 г. копченої ковбаси;
  • оливки;
  • рослинна олія.

Швидкий салат з капусти, сухариків, кубиків копченої ковбаси та оливок, приправлений рослинною олією, дасть весь спектр смаків, через що створюється відчуття, що інгредієнтів було використано набагато більше.

Фаршировані помідори

Склад:

  • 0,5 качана червонокачанної капусти;
  • 150 г. сиру;
  • 4 помідори.

Приготування:

  1. Нашатковану капусту можна змішати з нарізаним сиром (вибирайте легкоплавкі сорти).
  2. Розрізати навпіл помідори, вирізати серцевину і додати її до суміші.
  3. Потім сумішшю нафарширувати помідори, викласти їх на блюдо і близько хвилини потримати в мікрохвильовці.

Як подавати до столу?

Згідно з дослідженнями, фіолетовий колір викликає апетит і це треба пам’ятати при оформленні страв. Найбільше і яскраво забарвлене листя слід відокремити від качана і вистелити ним тарілку, на якій буде подаватися страва. Найкраще з фіолетовим поєднуються зелений і червоний кольори. Використовуйте в оформленні стручки зеленої цибулі та маленькі червоні помідори (плями червоного і зеленого кольору мають бути невеликими, щоб не відволікати на себе уваги).

Далі ви можете ознайомитися з тим, який вигляд мають на фото варіанти сервірування готових простих, швидких і дуже смачних страв із червонокачанної капусти.

Красивим зазвичай не довіряють, побоюючись, що за зовнішньою красою ховається гнила сутність. Червонокачанна капуста з легкістю спростовує це упередження: володіючи яскравою «зовнішністю», поєднує при цьому незвичайний, приємний смак і величезну користь для організму. Їжте капусту: худніть, підвищуйте імунітет і, врешті-решт, насолоджуйтеся смаком.

Використано матеріали сайта https://saitidei.icu/