Червонокачанна капуста своїм фіолетовим насиченим кольором одразу виділяється на тлі звичайної білокачанної. Такий виграшний відтінок капусті дав антоціан — речовина, яка забезпечує антиоксидантні властивості. Але й крім того, що червонокачанна капуста виводить токсини з організму, вона також містить удвічі більше вітаміну С, ніж білокачанна. А ще вона сприяє схудненню.
Трохи гіркуватий присмак червонокачанної капусти можна було б віднести до її мінусів, але той, хто вміє готувати таку капусту правильно, знає, як цей недолік перетворити на перевагу. Розповімо, які перші та другі страви можна приготувати з червонокачанного овоча, і що з нього ще смачненького зробити.
Як вибрати хороший червонокачанний овоч?
Головна небезпека при виборі качана — це те, що він може виявитися гнилим. Завжди треба звертати увагу:
- щоб качан не був пухким;
- щоб листя щільно прилягало до качана і не було надто м’яким.
Червонокачанна капуста гниє набагато повільніше, ніж білокачанна. І не варто забувати, що колір одразу просигналить, якщо капуста не надто хорошої якості. Колір качана має бути яскравим і насиченим. Як тільки капуста починає в’янути, колір втрачається, стає тьмяним, більше сірим, ніж фіолетовим, занадто темним.
Що і як можна швидко та смачно приготувати?
- салати;
- соління;
- перші страви;
- другі страви;
- гарніри;
- запіканки.
Тушкована по-чеськи
Рецепт настільки відомий, а страва настільки популярна, що чехи спеціально придумали чимало варіацій, щоб хоч трохи відрізнятися від конкурентів. Але основних інгредієнтів мало.
Склад:
- качан червонокачанної капусти;
- кілька цибулин;
- цукор;
- оцет;
- спеції.
Приготування:
- Цибулини слід очистити і нарізати тонкими кільцями, капусту нашаткувати (співвідношення: один качан, дві цибулини).
- Далі підсмажуємо цибулинні кільця. Можна їх підсмажувати одразу в сотейнику або в каструльці, бо одразу після обсмажування, прямо туди ж слід викласти і капусту. Час смаження визначається залежно від обсягів суміші. Суміш має ужаритися майже до половини об’єму.
- Настав час додати спеції. І ось тут усе залежить виключно від смаку господині. Можна додавати кмин, колоті горіхи, чорнослив, родзинки, лимонний сік або найрізноманітніші приправи.
- Найбільш стандартним є рецепт, коли в капусту на даному етапі додають терте яблуко, посипавши цукром.
- Після чого в суміш додають воду й оцет і тушкують ще 10-15 хвилин.
По-грузинськи
Для знайомства з грузинською кухнею найкраще вибрати пхалі. Пхалі — це гостра грузинська закуска з капусти. Набагато частіше її роблять зі звичайної капусти, але й рецепт із червонокачанної теж існує. Крім капусти, другий обов’язковий елемент пхалі — буряк. Білокачанній капусті буряк надає червоного кольору, червонокачанній буряк пом’якшує. Як готувати з них страву, розповімо далі.
Склад:
- качан червонокачанної капусти;
- 2 буряки;
- 150 г. волоських горіхів;
- щіпка гострого перцю;
- 1 зубчик часнику;
- 1 столова ложка оцту;
- хмелі-сунелі;
- кінза.
Приготування:
- Крупно нарізані шматки капусти та буряка слід зварити.
- Після відіжміть капусту (традиційно капусту віджимають руками), щоб уникнути водянистості.
- Готові овочі подрібнюють разом із гострим перцем і часником.
- Волоські горіхи провернути через м’ясорубку (за необхідності волоські горіхи можна замінити іншими за смаком).
- Додають усі інші інгредієнти, вливають оцет.
- Перемішують, дають настоятися кілька годин (чим більше, тим краще, червонокачанна капуста має злегка розм’якнути).
Корейські страви
Корейці переконані, що повсякденна страва кімчхі є чудовим протизастудним засобом, наповнює вітамінами, підвищує імунітет і навіть лікує похмілля. І рецепт кімчхи з червонокачанної капусти теж існує.
Склад:
- качан червонокачанної капусти;
- 50 г. рослинної олії;
- 50 г. цукрового піску;
- 5-6 зубчиків часнику;
- 100 г. столового оцту;
- сіль за смаком;
- лавровий лист;
- щіпка чорного перцю;
- мускатний горіх за смаком.
Приготування:
- Спершу готуємо маринад: у півтора літра води додати цукровий пісок, рослинну олію, лавровий лист, сіль.
- Воду закип’ятити, влити оцет.
- Залити маринадом капусту, нарізану великими шматками.
- Додати часник, трохи перцю, мускатний горіх.
- Дати настоятися не менше трьох діб за кімнатної температури.
Як готують на зиму в домашніх умовах?
Закваска або маринад повністю прибирають неприємний присмак, а листки червонокачанної капусти, бо є щільнішими, ніж білоголової, сильніше просочуються розсолом, краще хрумтять, а тому цінуються навіть більше, ніж солоності з білоголової капусти.
Тому розглянемо виключно екзотичні рецепти, які існують тільки для червонокачанної капусти.
Квашена зі шматками дубової кори
Склад:
- качан червонокачанної капусти;
- 60 г. солі;
- 30 г. цукру;
- кілька шматків дубової кори.
Приготування:
- Попередньо слід підготувати шматки дубової кори: промити, ошпарити окропом.
- Дно каструлі треба повністю заповнити шматочками кори.
- Капусту слід нашаткувати, додати тертий часник.
- Залити розсолом (на 1 літр води 30 г на 1 літр води). цукру і 60 г. солі).
- Капусту викласти в каструлю на дубові шматки, зверху покласти кору, що залишилася.
- Накрити гнітом.
- Закваска відбувається протягом тижня.
Квашена з лаймом
Склад:
- качан червонокачанної капусти;
- 3 лайми;
- 30 г. солі.
Приготування:
- У нашатковану капусту додайте дрібно нарізані шматочки лайма і цибулі.
- Додайте сіль, перемішайте.
- Викладіть суміш у каструлю.
- Зверху помістіть гніт.
- Для готовності потримайте чотири дні при кімнатній температурі.
Як зробити салати?
Склад:
- 0,5 качана червонокачанної капусти;
- 200 г. грибів;
- 150 г. солоних огірків;
- 1 цибулина;
- сметана;
- петрушка.
Приготування:
- Дрібно нашатковану капусту змішують із кубиками смажених або варених грибів, нарізаними кубиками солоних огірків і ріпчастої цибулі.
- Салат заправляють сметаною і прикрашають зверху листочками зелені.
З листям берези
Склад:
- качан червонокачанної капусти;
- 10 столових ложок рубаного листя берези;
- 6 столових ложок сметани;
- 7 часточок часнику.
Приготування:
- Листя берези перед вживанням слід промити, не варити, але ошпарити окропом.
- Дрібно нашаткувати і змішати з нашаткованою червонокачанною капустою і часником, натертим на тертці.
- Далі салат заливається сметаною і ретельно перемішується (стежте, щоб маса часнику розподілилася рівномірно).
Відмінно підійдуть аґрус, брусниця, чорна смородина. Практично в кожній закусці з цим завданням впораються дрібно нарізані кріп або петрушка.
Склад:
- качан червонокачанної капусти;
- корінь хрону;
- 150 г. рослинної олії;
- лимонний сік.
Приготування:
- Дрібно нашаткуйте капусту, змішайте з натертим коренем хрону.
- Додайте заготовлені «освіжаючі» продукти.
- Заправте рослинною олією.
- За бажанням можете додати лимонний сік.
Солодка закуска
Склад:
- качан червонокачанної капусти;
- 4 яблука, сухофрукти, приправа;
- 2-3 ложки винного оцту;
- червоне вино.
Приготування:
- Нашаткуйте один качан капусти.
- Очистіть від шкірки та насіння, дрібно наріжте чотири яблука.
- Викладіть частиною капусти дно каструлі, зверху шаром викладіть шматочки яблук так, щоб вони повністю закрили капусту.
- Далі настає час для «начинки». Начинку роблять із сухофруктів. Не забудьте родзинки, інші інгредієнти на ваш вибір: курага, чорнослив, сушений інжир. Не беріть сухофрукти з кісточками, на кшталт фініків, також пропонують утриматися від сухофруктів із цитрусових.
- Зверху посипте солодкою приправою, підійдуть ваніль, кориця.
- Традиційною для цієї страви є гвоздика.
- Так шарами слід заповнити всю каструлю.
- Залити водою до середини каструлі, додати червоного вина (не менше ніж півтори склянки), додати винного оцту (не більше 2-3 столових ложок).
- Поставити на вогонь і кип’ятити не менше 3-х хвилин.
- Після цього зменшіть вогонь, щільно закрийте каструлю і тушкуйте страву близько півтори години.
- Вода буде випаровуватися досить швидко, тому потрібно додавати її не рідше ніж раз на двадцять хвилин.
Існує ще один варіант швидкого приготування закуски з цього овоча — маринування. Смачні рецепти швидкого приготування маринованої червоної капусти ви знайдете в окремій статті.
Капустяна запіканка
Склад:
- качан червонокачанної капусти;
- 4 картоплини;
- 1 яйце;
- склянку молока;
- 2 зубчики часнику;
- 150 г. борошна;
- сіль;
- спеції.
Для приготування запіканки знадобиться:
- Збити одне яйце і змішати з молоком (пропорції 1:1).
- Спечіть або зваріть картоплю, очистіть від шкірки, розімніть у блендері або товкачем.
- Наріжте капусту (не забувайте про пропорції 1:1).
- Натріть на тертці часник до утворення кашки.
- Змішайте капусту і картоплю, додайте часник, залийте яйцем з молоком.
- Час солити і додавати спеції.
- Додайте в отриману суміш борошно.
- Викладіть масу у формочку для випікання.
- Випікати слід у духовці протягом двадцяти хвилин.
- Після готовності страви, прикрасьте зверху листочками петрушки.
Другі страви
Склад:
- качан червонокачанної капусти;
- 300 г. яловичого фаршу;
- червоне вино;
- 100 г. товченого фундука;
- 20 г. вершків;
- спеції.
Використання листів червонокачанної капусти для голубців вимагає великих зусиль, оскільки листя цього сорту одні з найжорсткіших. Попередньо потрібно потримати качан хвилини дві в мікрохвильовці (на середній потужності). Біля качана слід при цьому зробити кілька надрізів.
Приготування:
- Відокремте листи капусти від качана, покладіть у каструлю, додайте 100-150 грамів червоного вина і тушкуйте хвилин п’ять.
- Після чого діставайте листи і викладайте в них фарш.
- Фарш сам по собі можна теж урізноманітнити: змішати його з товченим фундуком, додати спецій. Не завадить додати трохи вершків, щоб надати фаршу м’якості (не переборщіть, водянистим фарш не повинен бути).
- Загорніть голубці, викладіть їх на дно глибокої каструлі, залийте водою або вином і тушкуйте двадцять хвилин.
Як гарнір, капуста гарна в поєднанні з дрібно нарізаним копченим м’ясом, картоплею. Суміш найкраще поливати рослинним або розтопленим вершковим маслом.
Із червонокачанної капусти існує чудовий рецепт іспанського супу.
Склад:
- 0,5 качана червонокачанної капусти;
- 1 цибуля;
- 2 зубчики часнику;
- 2 помідори;
- 100 г. рослинної олії;
- червоне вино;
- 300 г. свинячого окосту.
Приготування:
- Нашатковану капусту треба злегка відварити в невеликій кількості води.
- Цибулю, часник, помідори дрібно нарізати, обсмажити (не більш як хвилину) на олії, разом із капустою протушкувати в червоному вині.
- Свинячий окіст нарізати дрібними кубиками, обсмажити, додати до тушкованих овочів.
«П’ятихвилинки»
Те, що капуста поєднується практично з будь-яким несолодким продуктом, дає господині можливість готувати салати з неї майже миттєво: достатньо лише нашаткувати інгредієнти.
Салат із сухариками
Склад:
- качан червонокачанної капусти;
- 50 г. сухариків;
- 150 г. копченої ковбаси;
- оливки;
- рослинна олія.
Швидкий салат з капусти, сухариків, кубиків копченої ковбаси та оливок, приправлений рослинною олією, дасть весь спектр смаків, через що створюється відчуття, що інгредієнтів було використано набагато більше.
Фаршировані помідори
Склад:
- 0,5 качана червонокачанної капусти;
- 150 г. сиру;
- 4 помідори.
Приготування:
- Нашатковану капусту можна змішати з нарізаним сиром (вибирайте легкоплавкі сорти).
- Розрізати навпіл помідори, вирізати серцевину і додати її до суміші.
- Потім сумішшю нафарширувати помідори, викласти їх на блюдо і близько хвилини потримати в мікрохвильовці.
Як подавати до столу?
Згідно з дослідженнями, фіолетовий колір викликає апетит і це треба пам’ятати при оформленні страв. Найбільше і яскраво забарвлене листя слід відокремити від качана і вистелити ним тарілку, на якій буде подаватися страва. Найкраще з фіолетовим поєднуються зелений і червоний кольори. Використовуйте в оформленні стручки зеленої цибулі та маленькі червоні помідори (плями червоного і зеленого кольору мають бути невеликими, щоб не відволікати на себе уваги).
Далі ви можете ознайомитися з тим, який вигляд мають на фото варіанти сервірування готових простих, швидких і дуже смачних страв із червонокачанної капусти.
Красивим зазвичай не довіряють, побоюючись, що за зовнішньою красою ховається гнила сутність. Червонокачанна капуста з легкістю спростовує це упередження: володіючи яскравою «зовнішністю», поєднує при цьому незвичайний, приємний смак і величезну користь для організму. Їжте капусту: худніть, підвищуйте імунітет і, врешті-решт, насолоджуйтеся смаком.
Використано матеріали сайта https://saitidei.icu/