Чим корисна суміш
Користь фруктово-горіховомедового міксу пояснюється поживною і вітамінною цінністю його інгредієнтів. Щоб оцінити лікувальний і профілактичний ефект суміші, варто розглянути кожен компонент окремо.
Цей та інші продукти бджільництва давно й успішно застосовуються для терапії та запобігання різним хворобам. Він відмінно засвоюється, зміцнює імунітет і значно підвищує тонус організму. Мед дуже цінний як джерело енергії: вуглеводи забезпечують приплив бадьорості та посилюють працездатність.
Єдиним недоліком продукту є його алергенність. Тому вживати мед потрібно в невеликих кількостях, а при індивідуальній непереносимості — і зовсім виключити з раціону.
Волоські горіхи
Є одним із найкорисніших різновидів горіхів. Завдяки високому вмісту йоду, жирних кислот і білка стимулюють діяльність мозку та покращують когнітивні функції. Залізо і марганець благотворно позначаються на складі крові, знижуючи рівень холестерину і перешкоджаючи розвитку серцевих захворювань, гіпертонії та атеросклерозу.
Протипоказаннями до вживання є надмірна вага (волоські горіхи дуже калорійні), а також підвищене згортання крові.
Сушений виноград, як і свіжий, — це джерело антиоксидантів, що дають змогу сповільнити старіння, продовжити молодість і зберегти красу. Натрій з калієм, яких у родзинках міститься дуже багато, регулюють обмінні процеси, діяльність серця, травної, а також нервової систем.
Через велику кількість цукрів родзинки протипоказані особам, які страждають на діабет, ожиріння, туберкульоз і виразкову хворобу.
Ще один сухофрукт, надзвичайно корисний за різних судинних патологій та атеросклерозу. Регулярне вживання кураги допоможе позбутися холестеринових бляшок, налагодити роботу травної системи і поліпшити зір. Багатий вітамінний склад і велика кількість цінних мікроелементів благотворно впливають на організм, тому курага особливо корисна вагітним. Протипоказання — ті самі, що для родзинок.
Один із найцінніших сухофруктів, який отримують зі слив сорту Угорка. Вітаміни В-групи, залізо, кальцій, аскорбінова кислота і безліч інших мікронутрієнтів у складі чорносливу пояснюють його лікувальні властивості. Він показаний у разі анемії, гіпертонії, порушень діяльності ЦНС і серця. За вмістом калію в півтора раза перевершує банани.
Відомий позитивний ефект чорносливу під час терапії закрепів, різних захворювань шлунково-кишкового тракту і печінки. Антиоксидантна дія продукту дає змогу сповільнити старіння організму і значно поліпшити зовнішній вигляд.
До протипоказань належать діабет, надмірна маса тіла, алергія та сечокам’яна хвороба.
За вмістом аскорбінової кислоти лимон лідирує серед інших цитрусових і більшості інших фруктів. Вживання його в їжу на регулярній основі сприяє зміцненню захисних сил організму, активізації обмінних процесів і загальному оздоровленню.
У разі виразкового ураження травного тракту лимон протипоказаний.
Також не варто захоплюватися ним, якщо підвищена чутливість зубів (лимонна кислота руйнує емаль) або є алергія на цитрусові.
Рецепт приготування
Щоб суміш вийшла дійсно корисною, всі компоненти мають бути якісними і максимально натуральними. Купувати сухофрукти слід у магазині, що заслуговує на довіру, або у перевіреного продавця. Найбільшу користь приносять не оброблені хімікатами плоди. Обираючи між апетитною яскраво-помаранчевою і скромною коричнюватою курагою, краще віддати перевагу останній — саме її було висушено природним чином.
Мед теж бажано купити у «свого» постачальника, оскільки нерідко цей продукт розбавляють і підробляють. Волоські горіхи можна придбати в шкаралупі або вже очищені, щоправда, в останньому випадку якість продукції оцінити простіше. Лимони мають бути свіжими, з тонкою і неушкодженою шкіркою.
Для приготування смачної та корисної суміші знадобиться по 250 грамів кожного виду сухофруктів і волоських горіхів, 1 великий лимон і склянка меду. Сам процес дуже простий:
- Промити й ошпарити окропом родзинки та чорнослив із курагою. Відкинути на друшляк або покласти на серветку, щоб позбутися зайвої вологи.
- Горіхи перебрати, видаляючи шматочки шкаралупи і неякісні фрагменти.
- Лимон також сполоснути після киплячою водою після миття. Потім нарізати часточками разом зі шкіркою або попередньо очистивши. Це залежить від індивідуальних переваг, але шкірку краще все-таки теж використовувати.
- Мед потрібно використовувати рідкий, а якщо продукт все ж зацукрувався — розтопити на водяній бані.
- Змішати всі інгредієнти та пропустити через м’ясорубку. Можна використовувати також блендер, при цьому маса вийде більш однорідною і в’язкою.
- Додати до фруктово-горіхової суміші мед, ретельно перемішати і перекласти в невеликі скляні баночки з кришками.
- Зберігати в холодильнику цей продукт можна довго.
Для дітей замість звичних солодощів з отриманої суміші можна наліпити смачних і корисних цукерок. Щоб підвищити в’язкість маси, можна зменшити кількість меду.
Як застосовувати
Дорослим рекомендується щодня з’їдати по 2 ложки суміші, розділивши добову дозу на 2 прийоми. Для підвищення засвоюваності робити це потрібно за півгодини до прийому їжі. Оптимальний варіант — по 1 ложці перед сніданком і обідом, оскільки перед сном багаті вуглеводами продукти їсти небажано. Для дітей разова порція дорівнює чайній ложці.
Протипоказання
Перш за все, суміш із горіхів і сухофруктів із медом протипоказана за наявності алергії на будь-який інгредієнт. Крім того, продукт їсти не можна, якщо:
- Діагностовано цукровий діабет. Суміш надзвичайно багата на вуглеводи, тому її вживання не тільки не оздоровить, а й значно погіршить самопочуття.
- Є надмірна вага. Усі компоненти дуже калорійні (за винятком лимона), тож погіршувати ситуацію не варто.
- В анамнезі згадуються патології серця і судин. Мікс чинить істотний вплив на роботу кровоносної системи, тому варто уточнити у лікаря наявність протипоказань.
- Виявлено такі захворювання травної системи, як панкреатит і виразка.
- Виявлено камені в сечовому або жовчному міхурі.
Якщо ж перераховані патології до вас стосунку не мають, то фруктово-горіхову суміш можна і потрібно вживати регулярно, дотримуючись зазначеного дозування. При цьому курс прийому не обмежений: продукт бажано їсти протягом усього життя. Курага, мед, чорнослив, родзинки, горіхи та лимони зазвичай використовуються як смакова добавка до страв, проте знаючи, чим корисна ця суміш, ви зможете приготувати чудовий профілактичний і лікувальний засіб для всієї родини.
Використано ідеї з сайта https://sitelife.icu/