Салат із руколою — проста і корисна заміна калорійним і важким святковим закускам. Існує величезна кількість варіацій цієї чудової страви, що підходить і для сімейного застілля, і для ділової зустрічі, і для романтичної вечері. Головними і незмінними інгредієнтами залишаються, звісно ж, свіжі морепродукти і бадьора зелень.
Салат із руколи з креветками
Інгредієнти:
- рукола 100 г;
- креветки 500 г;
- олія оливкова 4 столові ложки;
- сік лимонний 4 столові ложки;
- сіль за смаком;
- перець чорний мелений за смаком.
Креветки занурити на 3 хвилини в киплячу підсолену воду. Після відкинути на друшляк, промити холодною водою й очистити від панцирів. Ніжне м’ясо покласти в окрему миску, полити лимонним соком і залишити на деякий час. Руками нарвати руколу (від ножа вона почне окислюватися і швидко втрачати вигляд), помістити в салатницю. З креветок злити рідину і перекласти їх до зелені. Приготувати заправку для цього салату зовсім просто: змішайте лимонний сік, що залишився, та оливкову олію, додайте сіль і перець. Заправляти салат потрібно безпосередньо перед подачею на стіл.
Рукола з креветками, чері та сиром «пармезан»
Інгредієнти:
- великі креветки — 300 г;
- рукола;
- помідори чері;
- сир «пармезан» 50 г;
- бальзамічний оцет 1 столова ложка;
- оливкова олія 4 столові ложки;
- зубчик часнику 1 штука;
- сіль.
Часточку часнику розрізаємо на кілька частин і обсмажуємо в оливковій олії, після чого часник витягуємо. У часниковій олії обсмажуємо розморожені й очищені креветки — не більш ніж хвилину, інакше вони стануть жорсткими та гумовими. Помідори ріжемо на половинки. Тонко нарізаємо пармезан або тремо на спеціальній тертці для сиру. Змішуємо оливкову олію, бальзаміку і сіль до однорідності. Помиту і добре висушену руколу викладаємо на тарілку, заправляємо соусом. Зверху кладемо креветки і помідори, посипаємо сиром. Салат готовий!
Рукола з тигровими креветками й авакадо
Інгредієнти:
- креветки тигрові 10 штук;
- рукола 80 г;
- авокадо 200 г;
- сир «пармезан» 60 г;
- горіхи кедрові 10 г;
- мед квітковий — 20 г;
- лайм 1 штука;
- соус соєвий — 10 мл;
- крем бальзамічний 10 г;
- олія оливкова 35 мл;
- сіль за смаком;
- перець чорний мелений за смаком.
Миємо і сушимо руколу, з половини лайма знімаємо цедру і видавлюємо сік. Змішуємо вінчиком олію, цедру і сік лайма, бальзамічний крем, мед і соєвий соус. Очищаємо авокадо від шкірки і нарізаємо великими кубиками. Черрі нарізаємо навпіл, а пармезан тонкими скибочками. У киплячій оливковій олії обсмажуємо тигрові креветки 2-3 хвилини, солимо і перчимо. Викладаємо руколу на тарілку, зверху креветки, пармезан і чері, заправляємо соусом, посипаємо кедровими горішками. Усе готово — можна подавати!
Салат із руколою та креветками по-французьки
Салат із руколою і креветками по-французьки чудово поєднується з білим вином
Інгредієнти:
- листя руколи 70 г;
- черрі 12 штук;
- скибочки соковитої дині 2 штуки;
- маленькі печериці 4 штуки;
- великі очищені креветки 12-14 штук;
- натертий пармезан 1 столова ложка;
- оливкова олія 130 мл;
- лимонний сік або білий винний оцет 3 столові ложки;
- діжонська гірчиця 1,5 чайної ложки;
- сіль за смаком;
- чорний мелений перець за смаком.
- За бажанням:
- 1 маленький зубчик часнику, пропущеного через прес;
- кілька крапель рідкого меду;
- дрібка дрібно нарізаної зелені кінзи або петрушки.
Промиваємо і просушуємо руколу. Нарізаємо кубиками диню, сирі печериці (вони обов’язково мають бути дуже свіжими) — тонкими пластинками. Сирі печериці їсти не тільки можна, а й потрібно — в них міститься величезна кількість білка і необхідного нашому організму селену. Не забувайте тільки вибирати найсвіжіші гриби і добре їх мити. Креветки чистимо і швидко обсмажуємо на оливковій олії. Змішуємо всі інгредієнти заправки: олію, сік, гірчицю, часник, мед і зелень. Заправляємо суміш сіллю і перцем за смаком. До речі, цей соус можна зберігати в холодильнику до трьох днів! Викласти на тарілку руколу, диню, гриби, креветки і помідори. Все добре перемішати і полити заправкою. Салат чудово поєднується з білим вином і приємною компанією.
Легкий салат із руколи, креветок і грейпфрута
Інгредієнти:
- грейпфрут 1 штука;
- лимон 1 штука;
- королівські креветки 150 г;
- рукола жменю;
- оливкова олія 2 столових ложки;
- часник 1-2 зубчики;.
- волоський горіх 3-4 штуки;
- сіль, суміш перців за смаком.
У суміш з оливкової олії та соку половини лимона додаємо дрібно нарубаний часник, сіль і перець. Креветки очищаємо від голови, панцира і кишкової вени, опускаємо в киплячу підсолену воду на 2-3 хвилини. Заливаємо креветки заправкою. Грейпфрут очищаємо від шкірки та плівок, ділимо м’якоть на невеликі шматочки. Очищаємо, дрібно рубаємо і підсушуємо на сковороді волоський горіх. Залишилося викласти і сервірувати салат — на руколу висипаємо грейпфрут і креветки, заливаємо заправкою і посипаємо горіхами. Смачного!
Салат із руколи для гурманів
Інгредієнти:
- середній пучок руколи 1 штука;
- очищені креветки 200 г;
- авокадо 1/2 штуки;
- помідорів чері 100 г;
- бальзамічний оцет 1 столова ложка;
- оливкова олія 1 столова ложка;
- маслини;
- козячий сир;
- лимонний сік 1 столова ложка;
- сіль за смаком;
- мелений чорний перець за смаком.
Миємо та викладаємо на посуд руколу. Креветки чистимо, скроплюємо олією і лимонним соком, солимо і перчимо. Обсмажуємо креветки на сковороді 1-2 хвилини до зміни кольору. Викладаємо морепродукти на блюдо з руколою. Авокадо очищаємо від шкірки і нарізаємо кубиками, змішуємо з салатом. Додаємо цілі маслини. Ріжемо тонкими пластинками козячий сир, чері розрізаємо навпіл. Змішуємо всі інгредієнти. Тепер готуємо заправку: з’єднуємо лимонний сік, бальзамічний оцет і оливкову олію. Заливаємо салат заправкою. Смачного!
Використано матеріали сайта https://domopichka.icu/.