Як приготувати смачні голубці з м’ясом і рисом у каструлі знає, напевно, не кожна господиня. Пропоную детальний майстер-клас, у якому розповім про всі тонкощі приготування. Рецепт досить простий, складається з найдоступніших продуктів, а результат виходить дуже смачний і ситний. Голубці можна приготувати як на щодень, так і до святкового столу як гарячу страву. Підійде цей рецепт і для заготівлі про запас — наробіть напівфабрикатів і заморозьте. А коли захочеться їх приготувати, просто дістаньте і тушкуйте голубці в каструлі.
Інгредієнти
- капуста білокачанна — 1 качан;
- рис сирий — 1 ст.;
- фарш м’ясний — 700 г;
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- морква — 2 шт.;
- томатна паста — 100 г;
- олія соняшникова — 50 г;
- сіль — за смаком;
- перець чорний мелений — за смаком;
- лавровий лист — 2 шт.
Як приготувати смачні голубці з м’ясом і рисом у каструлі
Для приготування знадобиться якісна білокачанна капуста пізнього сорту. Вона має бути щільною, але не дуже жорсткою, щоб у процесі варіння листя легко відокремилося одне від одного. Качан візьміть середнього розміру, оскільки з великого качана виходять дуже великі заготовки. Опустіть його у велику каструлю із закипілою підсоленою водою. Бажано, щоб рідина покривала капустяне листя до основи. Наколіть виделку в качан і притримуйте її рукою. Другою рукою підрізайте листочки у верхній частині. Акуратно, один за одним, відокремте кожен лист і проваріть 3-5 хвилин. Відвар капустяний не виливайте.
По черзі витягуйте з окропу і складайте в друшляк. Обполосніть у прохолодній воді та обріжте огрубілу частину.
Рис за необхідності переберіть. Крупа для голубців підійде будь-якого виду — кругла, довгозерна або пропарена. Закип’ятіть велику кількість води. Насипте промитий рис. Помішуючи, доведіть до кипіння. Проваріть 5-8 хвилин, щоб зернятка стали трохи м’якшими (якщо взято пропарений рис, варіть близько 15 хвилин). Вимкніть вогонь, накрийте кришкою і залиште рис на 10 хвилин для набухання.
Очистіть велику цибулю, наріжте невеликими шматочками. Обсмажте на розігрітій олії до м’якості.
Промийте та видаліть шкірку з моркви. Подрібніть на великій тертці. Додайте до цибулі. Смажте на середньому вогні, щоб обидва овочі стали м’якшими.
Додайте томатну пасту. Її кількість можна регулювати на свій смак. Перемішайте і обсмажте близько п’яти хвилин, періодично помішуючи лопаткою. Замість томатної пасти можна використовувати пюре зі свіжого м’ясистого помідора.
Через 10 хвилин, набряклий рис відкиньте на сито і промийте холодною водою. Струсіть, щоб стекла вся рідина.
До рису додайте м’ясний фарш, який можна купити готовий або приготувати в домашніх умовах зі свіжого м’яса. Можна використовувати куряче, яловиче або свиняче м’ясо. Тільки вибирайте не пісні шматки, а з жирком, щоб голубці були соковиті. Можна взяти і суміш різного виду м’яса, наприклад, пісний шматок яловичини або курки та жир-сирець від свинини. Ретельно перемішайте.
Співвідношення м’яса і рису в голубцях підбирайте на свій смак. Найсмачніша страва виходить, якщо взяти відварений рис і фарш у рівних пропорціях. Щоб зробити страву бюджетнішою, можна використовувати 1 частину рису та 0,7-0,8 частини м’ясного фаршу. Багатьом подобається зворотне поєднання, коли м’яса трохи більше ніж відвареного рису. І не забувайте використовувати цибулю, вона зробить голубці більш соковитими.
До рисової маси додайте меншу частину обсмажених овочів у томаті. Перемішайте. Приправте меленим перцем і сіллю. Спеції вибирайте, які більше подобаються. Наприклад, можна використовувати мускатний горіх, імбир або гірчицю. Ідеальний варіант для страв із рисом — натуральний шафран або куркума. Але цю спецію попередньо потрібно настояти в окропі.
Залишок капусти, з якої не вийдуть голубці, наріжте довільно і покладіть на дно каструлі.
На вузький край підвареного листа покладіть частину начинки, прикрийте бічними сторонами та загорніть у рулетик або конвертик.
Складіть усі заготовки в підготовлену каструлю.
Розподіліть решту обсмажених овочів. Посоліть і поперчіть на смак. Додайте лаврові листи. Налийте капустяний відвар або звичайну воду. Відправте на вогонь. Після кипіння варіть приблизно 40-60 хвилин, щоб капустяні заготовки проколювалися зубочисткою без особливих зусиль. Прискорити процес готування можна прикривши каструлю кришкою, але не щільно.
Смачні голубці з м’ясом і рисом у томатному соусі готові.
Подавайте їх до столу з тушкованими овочами, які готувалися разом із голубцями. Це і буде для них гарніром. Приємного апетиту!
Голубці з м’ясом курки та рисом
Рецепт голубців універсальний. У цій чудовій страві м’ясо пропонується вже з овочевим гарніром. Голубці можна приготувати для своєї сім’ї як повсякденну страву, так і запропонувати голубці як чудову і ситну закуску на святковому столі. Є чимало різноманітних рецептів голубців. Ось один із них: капустяні голубці з курячим філе, рисом та овочами. Курячий фарш робить голубці дуже ніжними і м’якими.
Продукти:
- фарш курячий — 500 г;
- рис — 1/2 склянки;
- морква — 1-2 шт.;
- цибуля — 1 шт.;
- капуста — 1 качан (середній);
- томатний сік — 400-500 мл;
- листи лавра — 2 шт.;
- перець мелений;
- олія рафінована;
- сіль.
. Для голубців я заздалегідь купила акуратний, невеликий качан капусти. Вибираю такий качан капусти, щоб капустяне листя було тонким і не дуже щільно сиділо на качані. Вимивши качан капусти, надрізаю ножем її верхній листок біля основи росту. Обережно, щоб лист не лопнув, знімаю його з качана капусти. . А потім уже знімаю його. . Потім капустяне листя бланшую у воді до його м’якості. Дістаючи капустяне листя з окропу, потрібно враховувати, що воно ще трохи розм’якшиться під час охолодження.
Тепер варю рис у воді в пропорції 1 до 2, т. е. на 1/2 ст. рису беру 1 ст. води. Воду не солю. Відварюю на повільному вогні до повного вбирання рисом води. Потім знімаю рис із вогню й остуджую.
Поки вариться рис, перекручую куряче філе через м’ясорубку.
Потім дрібно шаткую велику цибулину. Відправляю цибулю в сковорідці на піч, попередньо налив у сковороду ложку рафінованої олії. Готую тим часом морквину.
Моркву для голубців вибираю найбільшу. Якщо морквина недостатньо велика, то я беру пару, а іноді й три морквини. Морквини потрібно натерти багато, оскільки частина овочів піджарки піде в начинку, а другу частину піджарки додаю в підливу для голубців. Очищаю морквину, вимиваю і натираю її на тертці.
Відправляю натерту морквину підсмажуватися разом із цибулею. Підсмажені овочі пересипаю в тарілку остигати.
Перемішую складові начинки: курячий фарш, рис і частину обсмажених овочів. Додавши сіль і мелений перець, перемішую. Капустяне листя до цього часу у мене встигло охолонути. Я зрізаю з листя товсті живці біля їхньої основи. Потім викладаю в кожен лист 1,5 ложки начинки.
Листя капусти згортаю з начинкою конвертиком.
Викладаю капустяні конвертики з фаршем швом донизу, щоб вони не розвернулися.
Заготовки голубців слід обов’язково обсмажити на сковороді з додаванням рафінованої олії. Обсмажена капуста додасть страві приємного кольору й аромату.
Складаю обсмажені голубці щільно в каструлю. Заливаю їх підготовленим соусом. Я його готую так: додаю в томатний сік обсмажену моркву з цибулею, перемішую томат із піджаркою. У мене томатний сік домашній і густий. Я його розбавляю невеликою кількістю води. Тепер додаю мелений перець і підсолюю на свій смак. Пробую підливу на смак. Якщо в підливі замало солодкості, то додаю дрібку цукру. Цією підливою заливаю голубці. Підлива повинна повністю покрити голубці в каструлі. Додаю в каструлю лавровий лист. Ставлю каструлю з голубцями на піч. Коли в голубцях закипить підлива, закриваю каструлю кришкою. Тушкую голубці на повільному вогні 30 хв. Потім вимикаю вогонь, а голубцям даю ще настоятися хвилин десять.
І ось голубці з рисом і м’ясом настоялися, розкладаю їх по тарілках. Обов’язково в тарілці зверху поливаю голубці кількома ложками соусу. Можна ще присмачити голубці сметаною.
Капустяне листя для голубців можна підготувати не тільки в каструлі, а й у мікрохвильовці.
Покрокові інструкції будуть такими:
- зніміть з качана непридатне листя, сполосніть його і обсушіть;
- глибокими надрізами ножа видаліть качан;
- покладіть качан на спеціальну скляну миску і відправте в мікрохвильовку;
- за максимальної потужності тримайте там продукт 10-15 хвилин;
- витягніть і дайте охолонути, далі формуйте з листя голубці та готуйте звичайним способом.
Поради
- Соус для тушкування голубців можна приготувати не тільки томатний, а й сметанний або томатно-сметанний.
- Для першого варіанту візьміть суміш сметани будь-якої жирності, спецій, шаткованої зелені та солі. Полийте цим соусом заготовки перед тушкуванням. Додайте гарячої води або бульйону, щоб покрити вироби для рівномірного приготування. Голубці, фаршировані рисом із м’ясом у сметанному соусі виходять із вершковим присмаком, м’які та ніжні за консистенцією.
- Щоб підготувати томатно-сметанний соус, перемішайте томатний сік (пасту або пюре) зі сметаною в приблизно рівних пропорціях.
За матеріалами https://mamakazala.icu/