Як правильно приготувати гуляш із яловичини з підливою

Як правильно приготувати гуляш із яловичини з підливою звичайнісінькою

Якщо ви не знаєте, як приготувати смачний гуляш із яловичини, то вам допоможуть поради досвідчених кулінарів. Така страва є універсальною. Воно чудово поєднується з картопляним гарніром і різними кашами — рисовою, гречаною, пшеничною. Правильно зроблений гуляш готується близько двох годин. Від часу термічної обробки залежить, наскільки м’яким вийде м’ясо.

Яловичина з підливою — це їжа, яку можна подавати до столу тричі на день. Вона є корисною, оскільки не містить багато жиру. Можна приготувати дієтичний гуляш. Вона ідеально підійде людям, які стежать за фігурою або змушені дотримуватися особливого раціону через проблеми зі здоров’ям.

Смачно приготоване м’ясо забезпечить організм білками та іншими корисними речовинами. Класичний рецепт гуляшу можна урізноманітнити всілякими добавками.

Що слід знати про гуляш?

Рецепт гуляшу був винайдений в Угорщині. Його було прийнято готувати з телятини або яловичини з додаванням жиру, наприклад шпику. Цікаво, що гуляш із підливою за всіма кулінарними правилами належить до категорії густих супів. В Угорщині його спочатку готували пастухи. Вони варили суп із м’ясом у казанках на багатті. Сьогодні гуляш — це гордість угорської кухні. Існує безліч варіантів приготування та подачі таких ласощів.

Примітно, що в російській кухні є страва, схожа на гуляш. Вона називається «м’ясне рагу». Але якщо угорський варіант готується за всіма стандартами з м’якоті, то правила приготування рагу дозволяють зробити його з м’яса на кістці. Зазвичай таку їжу подають із картопляним пюре, макаронами, рисом, гречаною кашею. Можна як гарнір використовувати салат зі свіжих овочів.

Для приготування гуляшу з яловичини дуже важливо вибрати якісне м’ясо. Найкраще підходить телятина, оскільки вона є м’якою, ніжною і не потребує тривалої термічної обробки. Щоб визначити свіжість продукту, достатньо оцінити його зовнішній вигляд, запах. Якісне м’ясо матиме приємний червоний колір. Після натискання пальцем на м’якоть не повинно залишитися ямки. Свіжий продукт має приємний запах. Тільки з такого м’яса можна зробити хороший гуляш і смачно нагодувати членів сім’ї та гостей вашого будинку.

Класичний рецепт передбачає використання томату. Можна урізноманітнити страву і додати в неї гриби, болгарський перець, моркву, баклажани та інші овочі. Насамперед готується м’ясо, після чого до нього додають томат, бульйон, завдяки яким гуляш виходить з підливою. Щоб шматочки яловичини вийшли золотистого кольору, необхідно попередньо обсмажити їх на пательні з додаванням невеликої кількості шпику та ріпчастої цибулі.

Сіль і спеції слід додавати в другій половині приготування. Деякі приправи взагалі краще покласти наприкінці, щоб вони краще віддали аромат гуляшу. Солити м’ясо необхідно перед додаванням рідини, тобто томату і бульйону, тоді гуляш із підливою вийде відмінним.

Правильно приготована страва напевно припаде до смаку всім, хто її спробує. Крім цього, його можна робити з розрахунку на кілька днів, щоб потім швидко розігріти. Таким чином, гуляш — це їжа, яка економить ваш час, проведений на кухні.

Швидкий рецепт гуляшу

Цей рецепт має безліч переваг. До них відносять швидкість приготування та невелику кількість інгредієнтів. Якщо взяти телятину, то можна зробити густий суп усього за одну годину. Яловичина потребує близько півтори години. В іншому випадку вона буде жорсткою.

Отже, вам необхідно взяти такі інгредієнти:

  • 2 кілограми яловичини або телятини;
  • 2 ріпчасті цибулі;
  • 0,5 кілограмів свіжих помідорів;
  • 3 зубчики часнику;
  • 100 грам вершкового масла;
  • рослинна олія;
  • сіль і спеції.

Спочатку необхідно видалити з м’яса всі плівки і жир. Слід розуміти, що яловичий жир є дуже шкідливим для здоров’я за рахунок високого вмісту холестерину. Щоб смачно зробити м’ясо з підливою, необхідно його правильно обробити. Ми рекомендуємо нарізати яловичину на тонкі довгі шматочки. Окремо слід очистити та дрібно нарізати ріпчасту цибулю.

Як правильно приготувати гуляш із яловичини з підливою Після цього, як передбачає рецепт

Гуляш необхідно готувати у великій сковороді з високими бортиками, або в сотейнику. Необхідно поставити сковороду на вогонь і налити рослинну олію. Коли воно нагріється, необхідно додати вершкове масло. Це дозволить обсмажити яловичину дуже смачно.

Після цього, як передбачає рецепт, необхідно обсмажити ріпчасту цибулю до прозорого стану. Потім у сковороду викладається м’ясо й обсмажується до золотистого кольору. Коли м’ясо набуде приємного відтінку, необхідно у страву додати кип’ячену охолоджену воду так, щоб вона вкрила яловичину, і тушкувати протягом 40 — 60 хвилин. Якщо вода випаровуватиметься, можна додавати рідину в процесі кипіння.

Поки м’ясо тушкується, необхідно з помідорів приготувати томат. Якщо у вас немає в наявності соковижималки, можна скористатися звичайнісінькою теркою. Якщо використовувати магазинний томатний сік, вийде не так смачно. Далі, як свідчить рецепт, необхідно, використовуючи прес, додати в томат часник, дрібку солі та чорний перець. Коли яловичина буде готова, необхідно додати до неї томат і тушкувати суміш близько 20 хвилин. Якщо ви плануєте їсти м’ясо з підливою наступного дня, то процес готування краще завершити в каструлі, а не в сковороді. Це дасть змогу правильно зберігати їжу в холодильнику.

На завершальному етапі необхідно додати спеції. Обов’язково використовуйте паприку, чорний і червоний перець, лавровий лист, базилік та інші приправи на ваш смак. Перед подачею на стіл необхідно видалити лавровий лист зі страви, щоб він не зробив гуляш гірким.

Такий рецепт є універсальним. Його можна урізноманітнити, наприклад, поклавши в гуляш гриби, болгарський перець, моркву. А можна додати і картоплю, щоб вийшов повноцінний обід.

Як готувати гуляш із телятиною та грибами

Наступний рецепт — це спосіб смачно приготувати молоду телятину. Даний вид м’яса дуже добре поєднується з грибами. За таким рецептом м’ясо також виходить із підливою. Необхідно взяти такі інгредієнти:

  • 1,5 кілограма телятини;
  • 700 грамів грибів;
  • 150 грам сметани;
  • 100 грам вершкового масла
  • 1 ріпчасту цибулю;
  • сіль, спеції.

М’ясо слід нарізати на невеликі шматочки і почати його обсмажування у великій сковороді на рослинній олії з додаванням води. Окремо слід нарізати слайсами гриби та обсмажити їх на двох оліях — вершковому та рослинному. Коли зайва волога з грибів випарується, необхідно до грибів додати дрібно нарізану цибулю. Наприкінці слід покласти сметану і тушкувати гриби близько 5 — 10 хвилин. Коли телятина і гриби будуть готові, слід змішати два компоненти в одну страву.

Одразу після цього додається сіль і спеції. Добре поєднуватиметься з телятиною та грибами розмарин, чорний перець, білий перець, кмин. Лавровий лист можна не додавати. Рецепт не містить чітких вказівок щодо додавання приправ. Ви можете вибрати будь-які спеції на свій смак. Тушкувати телятину з грибами слід близько 20 хвилин.

Гуляш — це м’ясо з підливою, яке можна подавати з найрізноманітнішими гарнірами — макаронами, картоплею, кашами. Якщо дотримуватися простих рекомендацій, можна дуже смачно нагодувати гостей вашого дому та близьких. Достатньо дотримуватися пропорцій усіх інгредієнтів і послідовності дій. Цікаво, що спочатку гуляш був стравою угорських пастухів, які готували ароматне м’ясо в казанках на багатті.

За мотивами рецепта на сайті https://htopidkazhe.icu/