Курка з грибами у вершковому соусі на сковороді

Курка з грибами у вершковому соусі на сковороді вміст лопаткою, щоб розподілити овочі

Тому, хто полюбляє ніжний вершковий присмак в ароматних м’ясних стравах або є шанувальником жульєнів, можна сміливо радити таку страву, як курка з грибами у вершковому соусі. Це неймовірно смачно, ситно й ароматно. До того ж простота виконання доступна будь-якій господині, а продукти коштують відносно недорого.

Готують її по-різному — у сковорідці, духовці та навіть мультиварці з додаванням найрізноманітніших продуктів.

Секрети апетитної страви

Щоб по-справжньому смачно приготувати курку з грибочками у вершках, потрібно знати, як вибрати і правильно підготувати всі інгредієнти.

Як вибрати курочку

Ідеально для таких рецептів підійде філе або грудка без шкірки.

По-перше, у готовій страві не буде кісточок і сухожиль. По-друге, куряче м’ясо без шкірки менш жирне і калорійне.

Непогано приготується м’якоть курячих ніжок, з яких видалено кісточки.

У принципі, згодяться готові набори для шашлику, чахохбілі та рагу. Зі шматків краще зняти шкіру і за можливості видалити великі кістки вручну.

М’ясо потрібно буде промити й нарізати на шматочки приблизно одного — невеликого — розміру й однакової форми.

Які підійдуть гриби

Найпопулярніші гриби — печериці.

Доступні цілий рік, їх легко знайти в продажу, просто приготувати.

Вони відмінно поєднуються з м’ясом, куркою, рибою, овочами.

До того ж у них хороші смакові якості.

На другому місці гливи. Вони майже так само доступні, дуже смачні й теж просто готуються та «дружать» із куркою.

У продажу у великих магазинах нерідко зустрічаються опеньки. Ці смішні грибочки на тонкій ніжці добре смажити, запікати, тушкувати і варити з ними суп. Вони непогані будуть у вершках і в поєднанні з куркою.

Інші гриби у свіжому вигляді купити в магазині непросто, а свіжі або консервовані рижики, грузді, маслюки, боровики тощо, які продають на ринках без сертифіката якості, — це свіжі або консервовані рижики, грузді, маслюки, боровики тощо.д. купувати небезпечно.

Зате купити замороженими або сушеними можна практично будь-яких представників грибного царства. Головне, купувати продукцію перевірених виробників, забезпечену сертифікатом. Якщо ви впевнені в якості, то можете готувати з будь-якими грибами.

Які вершки додати

Вершки мають бути жирними та свіжими. Вливати їх потрібно теплими. У вершки перед заливкою зручно додавати спеції. Так ароматні приправи рівномірно розподіляться по всіх шматочках, а не зосередяться в одному місці.

Різноманітність рецептів

В інтернеті та кулінарних книгах багато рецептів курки з грибами у вершках. Більшість із них схожі набором продуктів і відрізняються тільки описом.

Куряче філе з печерицями на сковороді

Ніжне куряче м’ясо, обсмажене на сковороді, а потім тушковане в густому соусі з вершків, свіжих печериць і цибулі — ситна страва з вишуканим смаком, яка ідеально пасує до будь-якого гарніру.

Сухувате куряче філе виходить соковитим, ніжним, просоченим тонким ароматом грибів, дивовижним на смак. Рецепт у блокнот! Напевно, цей рецепт для багатьох не буде відкриттям, але господиням, які тільки освоюють світ кулінарії, точно стане в пригоді!

  • Кухня: європейська
  • Тип страви: страви з курки
  • Спосіб приготування: у духовці
  • Порції: 4
  • 1 ч

Інгредієнти:

  • грудка без шкіри та кісток — близько 400 г
  • ріпчаста цибуля великого розміру — 1 шт.
  • гриби свіжі (печериці) — 200 г
  • вершкове масло — 3 ст. л.
  • рослинна олія — 3 ст. л.
  • вершки 10% — 200 мл
  • борошно пшеничне вищого ґатунку — 1 ст.л.
  • сіль — за смаком
  • чорний перець — за смаком.

Приготування:

У сковороду налити необхідну кількість рослинної олії, додати 2 столові ложки вершкового масла і розігріти. Коли суміш олій почне шипіти, додати грудку. Перемішуючи, обсмажити м’ясо на середньому вогні до зарум’янювання, близько 5-7 хвилин. Потім накрити сковорідку кришкою і продовжити обсмажування протягом 5 хвилин, зменшивши вогонь.

Обсмажену курочку скласти в чашку і накрити кришкою.

Печериці помити, обсушити і нарізати пластинами завтовшки близько 3 мм. Ріпчасту цибулю помити, обполоснути холодною водою і нарізати півкільцями.

Курка з грибами у вершковому соусі на сковороді Готують його по-різному

У пательню із залишками олії, на якій обсмажувалася курятина, додати вершкове масло, що залишилося, розтопити його і додати нарізані пластинами гриби та півкільцями цибулю, перемішати і смажити приблизно 5 хвилин, вони мають стати м’якими.

У склянку з холодними вершками додати борошно, добре розмішати, щоб не було грудочок, і порціями влити в сковорідку, де обсмажуються печериці з цибулею, потомити вміст хвилин 5. Грибний соус готовий.

У сковороду з грибним соусом додати обсмажені раніше шматочки філе разом із соком, що утворився, посолити, поперчити за смаком, перемішати і ще потомити під кришкою хвилини 3-4.

Курка з печерицями у вершковому соусі готова. Перед подачею можна посипати будь-якою зеленню. Смачного!

Рецепт курки у вершково-грибному соусі в духовці

Для запікання курки з грибами в духовці підійде глибока скляна форма з кришкою або стара бабусина чавунна гусятниця.

На звичайному деку соус може розтектися, а м’ясо пересохнути і стати жорстким.

У високому посуді з високими стінками продукти залишаться соковитими та ніжними.

Чудовий варіант — приготування в порційних горщиках, так зручніше і подавати.

  • курячі ніжки без кісточок і шкіри — 4 шт.
  • заморожені опеньки або будь-які інші гриби — 500 г
  • соняшникова рафінована олія — 1-2 ст. л.л.
  • 1 велика або 2 середні цибулини
  • вершки 15% — 300 мл
  • твердий сир — 70 г
  • соєвий соус — 3-4 ст. л.
  • орегано, розмарин, мускатний горіх
  • вино сухе біле — 70 мл
  • сіль — за бажанням.

Приготування покроково:

  1. Розрізати м’якоть курки на 2-3 частини, злегка відбити, замаринувати її на годину-півтори в соєвому соусі.
  2. Заморожені опеньки викласти в друшляк або сито, дуже швидко промити в холодній воді, щоб відтанув лід, якщо він є.
  3. Нарізати цибулю кубиками.
  4. На гарячу пательню з малою кількістю олії викласти шматочки м’яса і швидко обсмажити з усіх боків, викласти їх у форму.
  5. У цій же олії обсмажити до м’якості гриби та цибулю.
  6. Відправити їх у ту саму форму.
  7. Влити на сковорідку вершки, додати в них спеції, швидко підігріти і вилити до решти продуктів.
  8. Додати вино.
  9. Накрити кришкою і поставити в прогріту до 160-180 градусів духовку.
  10. Запікати приблизно годину.
  11. За 10 хвилин до закінчення готування посипати курку у винно-грибному вершковому соусі дрібно натертим сиром і допекти.
  12. Перед подачею прикрасити свіжою зеленню.

Куряча грудка з грибами під вершково-томатним соусом

Дуже смачна і ніжна страва з неповторним запахом грибів і пікантним часниковим ароматом.

Готується воно доволі просто — в мультиварці.

Нам знадобиться:

  • грудка без шкірки — 2 шт.
  • сушене грибне асорті (печериці, гливи, опеньки або набір лісових грибів) — 150 г
  • цибуля — 1 шт.
  • морква — 1 шт.
  • вершки — 200 мл
  • томатний сік — 200 мл
  • часник — 2-3 зубки
  • адигейська сіль.

Готувати легко:

  1. Грудку нарізати довгими смужками, скласти в чашу мультиварки, замаринувати в томатному соку на кілька годин.
  2. Гриби промити і залити теплою водою. Змінити воду після набухання грибів. Дати постояти годину і знову змінити воду. Ще через годину злити воду і промити грибочки. Нарізати їх на шматки, якщо вони були висушені цілими.
  3. Натерту дрібно моркву і нарізану кубиками цибулю обсмажити на олії.
  4. Додати до курки гриби, цибулю, часник і моркву, залити вершками та посипати адигейською сіллю.
  5. Погойдати чашу або обережно перемішати вміст лопаткою, щоб розподілити овочі та з’єднати томатний сік і вершки.
  6. Виставити режим «тушкування» на 40 хвилин. За необхідності збільшити час.

Курка з грибами під соусом бешамель

Цей рецепт теж є однією з варіацій поєднання вершкового соусу. грибного та м’ясного смаку. Але в складі вершків не буде, їх легко замінить звичайне молоко — воно більше підходить для традиційного знаменитого соусу бешамель.

Буде потрібно:

  • куряче філе — 300 г
  • білі гриби — 300 г свіжих або 50-70 г сушених
  • ріпчаста цибуля — 1 велика
  • оливкова олія для смаження — 1 ст.л.
  • приправи, сіль — на свій смак.
  • пшеничне борошно — 2 ст.л.
  • молоко — 200 мл
  • вершкове масло — 70 г

Етапи приготування:

  1. Нарізане невеликими кубиками філе обсмажимо до золотистої скоринки на великому вогні.
  2. З грибами вчинимо так само, додавши дрібно нашатковану цибулину. Але свіжі білі гриби спершу відваримо (10 хвилин після закипання достатньо). Сухі спочатку заллємо окропом на 3-4 години. А заморожені просто розморозимо (якщо раптом ви морозили без попереднього відварювання, то відваріть їх, як і свіжі).
  3. Тепер зробимо білий соус бешамель. У чистій сухій сковорідці розтопимо олію, всиплемо борошно і при постійному помішуванні обсмажимо буквально хвилину. Продовжуючи мішати, тонкою цівкою вллємо молоко, посолимо. Як закипить, можна вимикати.
  4. Усі компоненти з’єднуємо в глибокому сотейнику, накриваємо кришкою і тушкуємо 20 хвилин.

Особливості подачі

Подавати курку з грибами потрібно гарячими, просто з пилу з жару.

Остигла і повторно розігріта страва втрачає смак і аромат.

Як гарнір дуже смачно подати макарони з обсмаженими овочами (цибулька, морквина, солодкий перець, часник) і свіжою січеною зеленню, спагеті з сиром, картопляне пюре на молоці або смажену картоплю з хрусткою скоринкою.

Але найідеальніше — просто відварити пасту і прямо перед подачею викласти порцію ароматної вершкової підливи з курочкою і грибами.

Господині на замітку

  • Щоб знизити калорійність готової страви, слід тушкувати продукти або запікати в духовці, не посипати їх сиром. Також можна замінити вершки звичайним молоком. Під молочним соусом гриби та м’ясо теж дуже смачні.
  • Найкорисніша їжа виходить із духовки, приготована в горщиках або товстостінному сотейнику, або з мультиварки.
  • Етап попереднього обсмажування теж потрібно пропустити, якщо дієтичність важлива.
  • Як низькокалорійний гарнір підійде парова попередньо вимочена картопля і парові овочі, відварний рис, відварений рис.

Ідею запозичено з сайта https://mamablogger.icu/.